f t m
Copyright 2021 - OWSC 't Piepke Maastricht

Opleiding 1*-duiker (Open Water Diver)

Als je net begint met duiken, dan komt er heel wat op je af. Wat gaat er gebeuren, wat is de bedoeling?
Laten we even bij het begin beginnen.


Keuring

Helaas is de afgelopen jaren onze ervaring dat het kan gebeuren dat mensen vol enthousiasme aan hun opleiding beginnen om daarna afgekeurd te worden bij een keuringsarts. Aangezien je goedgekeurd moet zijn om te mogen duiken is het natuurlijk vervelend als je afgekeurd wordt als je al van alles aangeschaft hebt. Ons advies is dan ook, laat je op tijd keuren. Niet door je huisarts maar bij een SMA (Sport Medisch Adviescentrum) of een duikarts:
 

Het advies is om dit zo vlug mogelijk te doen. Verplicht voor je opleiding in zowel zwembad als buitenwater.


Opleiding
 
Hoe ziet de opleiding eruit?
De opleiding bestaat uit drie delen.
 
- Theorieles 
Hiervoor heb je een theorieboek nodig (kost ± € 30,00) en dat kun je bestellen via ons Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
De theorie zullen we per hoofdstuk behandelen in de theorielessen. Deze lessen zijn meestal op de zondag na de zwembadles vanaf 10.30 uur en duurt 1,5 à 2 uur. 

De theorielessen worden - bij genoeg cursisten - 2 keer per jaar ingepland. Het schema van de theorielessen wordt dan gemaild aan de cursisten en aan de overige leden. Iedereen is welkom om bij de theorielessen aan te schuiven.
 
Indien je niet bij een theorieles aanwezig kunt zijn, laat dit dan de betreffende instructeur weten. Er wordt éénmalig een herhalingsles gegeven, het initiatief hiervoor ligt bij de cursist en niet bij de instructeur.
 
- Zwembadles
Er is 2× per week zwembadles. Op dinsdag is de les zonder perslucht (conditie/snorkeltraining) en op zondag is de les met perslucht. Tijdens deze lessen op zondag worden de basisbeginselen van het duiken bijgebracht. Wat je hiervoor zelf moet aanschaffen is:
  • een duikbril
  • een snorkel
  • binnenwater vinnen
  • een loodgordel met wat lood
De perslucht spullen voor het binnenwater kun je lenen van de club.

Er zijn 6 verplichte zwembadlessen, deze starten tegelijkertijd met de theorielessen. Na deze verplichtte lessen zullen er herhalingen en verdiepingen plaatsvinden.
 
- Buitenwaterles
Heb je alle theorielessen en zwembadlessen met goed gevolg gehaald (daar zullen we een kleine 2 maanden mee bezig zijn) dan is het zover, dan mag je naar buiten toe. In het buitenwater moet je ook weer een aantal oefeningen doen. Reken op gemiddeld 10 duiken die je hiervoor nodig hebt. Zijn al deze oefeningen goed gedaan, dan heb je je 1*-brevet behaald.
 

De coördinator van de 1*-opleiding is:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
2*-instructeur

 

Deze website gebruikt cookies (en vergelijkbare technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren, als ook voor social media. Door verder gebruik te maken van onze website, gaat u hiermee akkoord.
Ok Weigeren